Flyget och rymden intar Almedalen

Aerospace Almedalen i Visby har utvecklats till den svenska flyg- och rymdbranschens största gemensamma manifestation.
– Intresset ökar för varje år, säger Anna Rehncrona, VD för Aerospace Cluster Sweden som koordinerar satsningen.

Flygets och rymdens dag hålls i East Sweden Arena vid Wisby Strands veranda. Den är en tredjedel av regionens gemensamma satsning för att möta landets påverkare och beslutsfattare under Almedalsveckan.

 

Förra året var det fullt med intresserade under hela dagen, vid föreläsningar och mingel. Med årets program lär det bli likadant denna gång.

 

– Innehållet spänner hela vägen från 50 meters höjd till yttre rymden, säger Anna.

 

Det lågflygande inslaget handlar om drönare som en integrerad del av stadsmiljön. Det väcker en mängd frågor. Hur ska trafikledningen fungera? Balkonger kan bli hårdvaluta som parkeringsplatser.

 

På plats finns flygvapnet för att berätta om en okänd svensk flyginsats, Luftfartsverket ska ta upp flygets miljöpåverkan, vilket följs upp med EU:s planer att rensa luften.

 

Flygbranschen ska genomlysa regeringens flygstrategi och den högaktuella frågan om flygskatt. På plats finns även den som kan svara, infrastrukturminister Anna Johansson.

 

Rymden, eller Space 4.0 som rubriken lyder, är ett snabbt växande område. Sverige deltar genom det europeiska rymdorganet ESA. Hur ska Sverige stärka sin position som rymdnation?

 

Dagen avslutas med trendspaning och flygande mingel.

 

Hela programmet sänds direkt, streamas, på aerospacealmedalen.se, och inspelningar finns därefter tillgängliga på samma adress.

 

Mer information finns på aerospacealmedalen.se.

 

Fotnot: Under de första åren hette arrangemanget Flygets Dag och bytte namn till Aerospace Almedalen 2015.


Tillbaka till alla nyheter