Sommarföretag gav unga entreprenörer mersmak

Flera av deltagarna i årets omgång av Sommarföretagarna i Linköping, fick blodad tand och planerar att fortsätta utveckla sina affärsidéer. Det framgick när de unga företagarna återsamlades den sista dagen i augusti.

Sommarföretagarna 2017 slog deltagarrekord. Det berodde på att Folkungaskolan flyttat UF-året till sista årskursen. För att de inte ska missa ett år av entreprenörskapsträning, fick de möjlighet att driva sommarföretag. Sammanlagt blev det 15 företag knutna till skolan.

 

Det ordinarie programmet lockade bortåt 20 ungdomar fördelade på nio företag och det var den gruppen som samlades till återträff under trivsamma former på restaurang Pinchos i Linköping.

 

Alla var eniga om att sommaren varit lärorik. Och framför allt att företagande inte är vad de trodde. I eget företag kan man förverkliga sina egna idéer, men det ställs också krav. Men för flera övervägde fördelarna.

 

Syskonen Erica och Albin Junehammar drev tillsammans ett kafé med det beskrivande namnet ”Allt du trodde att du inte kunde äta”.

 

– Vi har allergi i familjen och har vuxit upp med att det går att skapa goda bakverk utan nötter, utan ägg och utan mandel, berättar Erica.

 

Tillsammans har de bakat och sålt allergifria tårtor och andra bakverk. Och bevisat att det till och med går att leverera smarriga prinsesstårtor med marsipan utan mandel. Det väckte under sommaren stor uppmärksamhet i både massmedia och bland kunderna.

 

– Allt fler är allergiker så vi kommer att fortsätta, säger Albin.

 

Mer om syskonen Junehammars allergifria företagande finns på aggonotallergi.weebly.com.

 

Rickard Diaz Schultzberg och Rikard Alm skapade under sista året på gymnasiet en app för att räkna ut sina snittbetyg. Förutom den egna nyttan såg de en affärsidé som kunde verkställas i ett sommarföretag.

 

– Vi upptäckte att appen kunde utvecklas till ett större affärskoncept och har lagt kraften på det och på affärsmodellen, berättar de båda.

 

Appen bär namnet Gradera och kommer i sin utvecklade version att bli så mycket mer än att räkna ut snittbetyg. Den ska t ex hålla sig automatiskt uppdaterad om betygskrav vid utbildningar i hela landet, så att man tidigt får besked om betygen räcker till för den önskade utbildningen och vid vilket lärosäte.

Appen har väckt intresse även i skolans värld. Rikard och Richard ska bland annat presentera den på en konferens för SYO-konsulenter.

 

En viktig del av Sommarföretagarna är att varje företag får en mentor som hjälper dem under sommaren. Rickard och Rikard fick hjälp av Jakob Moroz som anser att mentorskapet också var nyttigt för honom.

 

– Jag har lärt mig massor av att följa två unga företagare på deras resa.

 

Sommarföretagarna 2017 ställer ut på Linköpings Näringslivsmässa 5-6 oktober.

 

Vid återsamlingen medverkade även den unga entreprenören Louise Nilsson. Hon berättade om sin resa från anställd till det egna företaget Rutil Jewelry på Djurgårdsgatan i Linköping. Hon tog över verksamheten av en guldsmed som ville gå i pension.

 

– Det var tufft från början, men efter tre år har omsättningen tredubblats och nu anställer jag min företrädare på timmar, berättade Louise som ansåg att man får valuta för hårt arbete genom friheten och möjligheterna med eget företag.


Tillbaka till alla nyheter