Här får du tips inför bilköpet

Driver du eget företag och vill köpa en bil för att använda i jobbet? En företagsbil är en smart investering på många sätt. Det är förmånligt och dessutom positivt ur ett reklamperspektiv. Däremot kan det vara svårt att veta vilket upplägg du ska satsa på.

Att köpa en företagsbil är alltså inte samma sak som att köpa en bil för privat bruk. Därför kan det vara bra att ha lite förkunskaper om det här med att köra företagsbil. Hos handlare på nätet kan du ofta läsa mer om olika typer av tjänstebilsupplägg.

Ny eller begagnad företagsbil?

Det är vanligt att köpa ny bil till företaget, men på senare tid tycks även andrahandsmarknaden locka företagare. Tack vare möjligheten att köpa bilar online är det så mycket enklare att leta efter rätt bil. Du kan exempelvis hitta både nya och begagnade bilar hos bilweb.se som är en av de större plattformarna inom svensk bilhandel. Här finns många alternativ för dig som letar efter en företagsbil. Tänk dock på att en bil som är självklar för ett företag, inte nödvändigtvis är lika lämplig för dig.

Vad är en företagsbil?

  • Bil som köps och ägs av det registrerade företaget
  • Får endast användas i tjänsten
  • Företag ska ha dokumenterad körjournal för bilen

Om du köper en ny bil har du fördelen att kunna räkna med nybilsgaranti och liknande. Har du otur och en begagnad bil krånglar kan det bli en dyr historia eftersom bilen inte har samma garantivillkor. Sett till prisbilden är dock begagnade bilar ett bra val för dig som exempelvis ska byta till företagsbil för första gången.

Regler för företagsbilar

Det är viktigt att du har kännedom om hur företagsbilen får användas. I Sverige finns ett bestämt regelverk för just företagsbilar och de varierar beroende på när och hur bilen används samt vem som kör. Om du satsar på en så kallad förmånsbil istället för tjänstebil finns möjligheten för att använda bilen även privat. Du blir då beskattad för bilförmånen varje månad.

Tipset är att rådfråga en expert i det här ämnet innan du väljer vilken typ av företagsbil du ska satsa på. I regel är bilhandlarna duktiga på att förklara för- och nackdelar med de olika varianterna.